pire-ilaclama

Pireler çoğaldığında mücadelesi zorlaşır bu nedenle pire görülen ortamda zaman kaybetmeden pire ilaçlama işlemi yapılmalıdır. Pireler en çok hayvan barınaklarında ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda çoğalır.

Pireler soğuk ya da sıcak tüm iklimlerde yaşayabilen küçük, kanatsız ve kan emici canlılardır. Konakçısının derisine tutunarak kanlarını emerler. Pire türleri konakçılarına göre köpek piresi, kedi piresi, kuş piresi, insan piresi gibi farklı adlandırılır. Dışarı ile temas halinde olan evcil hayvanlarımıza pire bulaşması durumunda pireler ev ortamına da girmiş olur. Eve giren pireler insanlara da geçebilir, bu durumda çoğalmalarına fırsat vermeden acilen pire ilaçlama işlemi yapılması gerekir.

Pire İlaçlama Servisi

Pire ısırması ile taşıdığı virüslerin doğrudan kana temas etmeleri sebebi ile bazı hastalıkların konakçısına bulaşmasına neden olduklarından aslında son derece zararlılardır. Pire ısırması ile salgıladığı sıvı konakçısının derisinde alerjik reaksiyonlara, kaşıntıya ve deri hastalıklarına neden olmaktadır.  Birçok kişi pirelerin sadece kaşıntı ve cilt sorunlarına sebep olduğunu düşünse de pirelenme çok daha ciddi hastalıklara kapı aralayabilmektedir. Pirelerin bulaştırdığı hastalıkların başında veba ve humma gelmektedir. Orta çağda pireler yolu ile bulaşan veba salgınları nedeni ile Avrupa halkının ¼ ü hayatını kaybetmiştir.

Boyları 1,5 ile 3,5 mm arasında ve genellikle koyu renkli olan pireler ile mücadele edebilmenin, onlardan kurtulmanın tek kesin çözümü ise pire ilaçlama yaptırmaktır.  İlaçlama konusunda gerekli eğitim ve izinleri almış ilaçlama firmalarına yaptırılan işlem ile pirelerden kurtulmak ve zararlarının önüne geçmek mümkündür. Dışarıdan alınan zirai ilaçlar pire ilaçlama işlemi istenilen sonucu vermez ve sağlık açısından tehlikeli bir sonuç oluşabilir. Bu tarz ilaçları bilinçsizce kullanarak kendi sağlığınızı ve evcil hayvanlarınızın sağlığını tehlikeye atmış olursunuz.

Pire ilaçlama işleminde pire görülen ortam pire yoğunluğuna göre kokulu sıvı ilaçlama yöntemi ile ilaçlanır. Bu ilaçlar ziraat mühendisleri tarafından özel olarak hazırlanır ve sağlık bakanlığından onaylı olmalıdır. Pire yumurtaları ilaçlama işleminden etkilenmeyeceği için aynı uygulama bir hafta içerisinde tekrarlanmalı. Çünkü pirenin bıraktığı yumurtalardan uygun sıcaklık ortamında bir hafta içerisinde yavrular çıkacaktır.